Contact gegevens:    06 51047689  info@ehbo-groesbeek.nl  

logo klein

Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken Groesbeek
Vestigingsplaats: Groesbeek, gemeente Berg en Dal

Doel en middelen

Artikel 1
De organisatie van cursussen en de voortgezette opleiding ligt in handen van het bestuur.

Artikel 2
Het bestuur is bevoegd tot het aantrekken en het aanstellen van één of meer gecertificeerde kaderinstructeurs voor de cursussen en de voortgezette opleiding. Honoraria c.q. vergoedingen aan de kaderinstructeurs voor hun werkzaamheden ten behoeve van de cursussen en de voortgezette opleidingen worden door het bestuur vastgesteld en uit de kas van de vereniging betaald.

Artikel 3
Het bestuur is belast met de aankoop van en het beheer over de les- en instructiematerialen, welke het eigendom zijn van de vereniging. Het bestuur draagt zorg voor de aankoop en verstrekking van de verplichte leermiddelen aan de cursisten. Het bestuur is bevoegd andere, ter zake dienende, leermiddelen voor te schrijven. De leermiddelen worden tegen betaling van de kosten – al dan niet begrepen in de totale cursuskosten – eigendom van de cursist.

Artikel 4
Het bestuur is bevoegd een lid van de vereniging te benoemen tot commissaris van materialen en te belasten met het beheers over de lesmaterialen. De commissaris van materialen is verantwoording verschuldigd aan het bestuur. vereniging

Artikel 5
Het toezicht en het beheer van de AED’s (automatisch externe defibrillator) berusten bij het bestuur. Het bestuur is bevoegd een lid van de vereniging te benoemen tot commissaris van deze AED-apparatuur en deze te belasten met het toezicht en het beheer van deze apparaten. Leden Contributie en diploma

Artikel 6
De gewone leden zijn verplicht de vastgestelde contributie binnen de gestelde termijnen te voldoen. Opzegging van het lidmaatschap van de vereniging dient te geschieden voor 30 november.

Artikel 7
Een opzegging op grond van het niet voldoen aan de financiële verplichtingen is alleen mogelijk, als het lid, na schriftelijk door het bestuur te zijn aangemaand, langer dan een maand in gebreke is gebleven.
Het bestuur stuurt:
- 1 e herinnering na minimaal 2 weken
- 2 e herinnering minimaal 2 weken na datum 1e herinnering
- Een opzeggingsbesluit: minimaal twee weken na datum 2e herinnering volgens artikel 4.3. van de statuten.

Een lid waarvan de contributie niet is betaald heeft geen toegang tot de lessen, vergaderingen en overige bijeenkomsten t.b.v. de vereniging.

Artikel 8
Leden zijn verplicht, overeenkomstig geldende regels, hun competentie aan te tonen, alvorens voor verlenging van het diploma in aanmerking te komen. Zij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het geldig houden van hun diploma. Van hen wordt verwacht om het diploma geldig te houden door het aantal voorgeschreven oefenavonden bij te wonen volgens voorschriften van Het Oranje Kruis. Het aanvragen van verlenging van de geldigheidsduur van het diploma geschiedt door het bestuur. Aspirante leden

Artikel 9
De aspirant leden zijn leden die de EHBO cursus volgen. Zij zijn, na accordering van een gecertificeerde kaderinstructeur, verplicht de kosten verbonden aan de opleiding voor het Diploma Eerste Hulp binnen de gestelde termijnen te voldoen. In bijzondere gevallen, zulks ter beoordeling van het bestuur, kan een regeling worden getroffen. Zij zijn verplicht de vastgestelde lesavonden bij te wonen. Indien een aspirant lid de wens te kennen heeft gegeven de opleiding voortijdig te beëindigen, is het desalniettemin verplicht de kosten van de opleiding, indien deze nog niet geheel mochten zijn voldaan, onmiddellijk te voldoen, tenzij het bestuur beslist, dat er geldige redenen zijn ontheffing van deze verplichting te verlenen. Geldmiddelen

Artikel 10
De geldmiddelen van de vereniging bestaan uit: a. De contributies van de leden De contributie welke door de gewone leden dienen te worden voldaan, dient ieder jaar door de algemene ledenvergadering te worden vastgesteld. b. De donaties van begunstigers. - Donateurs zijn natuurlijke personen, die jaarlijks een bedrag in de kas van de vereniging storten. - Leden die niet meer actief de oefenlessen volgen en waarvan het diploma niet meer kan worden verlengd, worden automatisch als donateur genoteerd in ons ledenbestand. c. Andere baten, waaronder subsidies Gemeente, vergoedingen voor verleende diensten en bijdragen voor activiteiten.

Artikel 11
De kosten, verbonden aan het volgen van de opleiding voor het Diploma Eerste Hulp, worden voor de aanvang van de cursus vastgesteld door het bestuur. Het bestuur is bevoegd, indien hiertoe dringende redenen aanwezig zijn, tijdens de opleiding wijziging aan te brengen in de kosten, verbonden aan het volgen van de opleiding. Het aspirant lid is in dit geval, gerechtigd de opleiding voortijdig te beëindigen. Hij is dan slechts gehouden de oorspronkelijke aangegane verplichtingen na te komen. Bestuur

Artikel 12
Jaarlijks wordt in de algemene vergadering vastgesteld uit hoeveel leden het bestuur zal bestaan. Het bestuur wordt gekozen door en uit gewone leden. Maximaal 2 mensen van buitenaf mogen ook gekozen worden.

Artikel 13
De bestuursleden worden gekozen door de algemene ledenvergadering voor een periode van drie jaar. Na afloop van deze periode kan een bestuurslid zich weer beschikbaar stellen voor een nieuwe periode. Bij voorkeur met een herhaling van maximaal 3 maal. Indien er geen nieuwe kandidaten zichzelf aanbieden voor de functie, dan kan het bestuurslid zich ook na 3 bestuursperioden herkiesbaar blijven stellen. Indien een bestuurslid tussentijds aftreedt, kan het bestuur tijdelijk voorzien in de vacature. In de eerstvolgende jaarvergadering wordt definitief in de vacature voorzien.

Artikel 14
Kandidaten voor een zetel in het bestuur kunnen worden gesteld door het bestuur en door tenminste 5 leden gezamenlijk. Een kandidatuur door de leden dient schriftelijk en voorzien van handtekening van de leden, die de kandidaat voorstellen, bij het bestuur te worden ingediend uiterlijk week, voorafgaande aan de dag van de algemene vergadering. Bij de kandidaatstelling dient een schriftelijke verklaring van de kandidaat te worden gevoegd, dat deze een eventuele benoeming zal aanvaarden.

Artikel 15
Indien een lid van het bestuur naar oordeel van het bestuur in ernstige mate handelt in strijd met de statuten, het huishoudelijk reglement en/of de belangen van de vereniging, is het bestuur bevoegd dit lid in zijn functie te schorsen. Een besluit tot schorsing van een bestuurslid door het bestuur dient te worden genomen met twee derde van de stemmen van het bestuur. Het besluit wordt onmiddellijk aan het betrokken bestuurslid medegedeeld.

Artikel 16
Indien het bestuur besloten heeft een lid van het bestuur in functie te schorsen, roept het bestuur binnen een maand een buitengewone algemene vergadering bijeen. In de oproep voor deze vergadering wordt mededeling van de schorsing gedaan, alsmede van de redenen die tot de schorsing hebben geleid. Indien het persoonlijk belang van het betrokken bestuurslid, dan wel het belang van de vergadering dit naar oordeel van bestuur noodzakelijk of wenselijk maken, kan het bestuur volstaan met de mededeling van de schorsing en de mededeling, dat nadere gegevens ter vergadering zullen worden verstrekt.

Artikel 17
De algemene vergadering beslist na het bestuur en, indien het dit wenst, het betrokken bestuurslid te hebben gehoord over het besluit tot schorsing. Een besluit tot schorsing van een bestuurslid dient te worden genomen met tenminste twee derde van het aantal stemmen van de algemene leden vergadering. Indien het besluit tot schorsing door de algemene vergadering wordt bevestigd, wordt het betrokken bestuurslid door de algemene vergadering als lid van het bestuur ontslagen. Indien het besluit tot schorsing door de algemene vergadering wordt afgewezen, wordt het betrokken bestuurslid onmiddellijk en volledig in zijn functie hersteld. Het besluit van de algemene vergadering is bindend. Ten aanzien van een door ontslag ontstane vacature gelden de bepalingen van artikel 12.

Artikel 18
De voorzitter leidt de vergaderingen en draagt zorg, dat de genomen besluiten worden uitgevoerd. Bij tijdelijke ontstentenis van de voorzitter wijst het bestuur, zulks nodig oordelende, uit zijn midden een plaatsvervanger aan.

Artikel 19
De secretaris bereidt de vergaderingen voor met de voorzitter. Houdt de notulen bij, voert de correspondentie uit. Beheert het archief en zorgt dat het secretariaat goed kan functioneren. Houdt de ‘overeenkomsten geen werkgeversgezag’ met de kader instructeurs bij en zorgt voor tijdige afhandeling. De secretaris schrijft in samenwerking met de voorzitter het jaarverslag. Daarnaast is deze belast met de leden administratie. Houdt in de gaten wanneer de diploma’s verlopen en sluit dit kort met de onderwijs coördinator en de leden. Bij tijdelijke ontstentenis kan het bestuur uit zijn midden zulks nodig oordelend, in overleg met de secretaris een plaatsvervanger benoemen. Indien een tweede secretaris is benoemd, treedt deze zo nodig als plaatsvervanger op.

Artikel 20
De onderwijs coördinator is belast met het reilen en zeilen van het onderwijs en hiervoor hoofdverantwoordelijke. Be onderwijs coördinator maakt bij voorkeur deel uit van het dagelijks bestuur. De onderwijs coördinator regelt de jaarkalender voor de cursussen in overleg met het bestuur. De onderwijs coördinator plant hierin vooruit. Geeft de jaarkalender tijdig door aan de webmaster, zodat deze voor de leden zichtbaar op de website is. Zorgt voor de inhoud van de cursussen in overleg met de kaderinstructeurs/opleiders. De inhoud is zodanig dat de leden in 2 jaar tijd alle cursusonderdelen kunnen herhalen. De onderwijs coördinator zorgt voor contact met de kaderinstructeurs en bespreekt met hen de inhoud van de cursussen om zich ervan te vergewissen dat het niveau goed is. Regelt de ondertekening van de lesdiploma’s voor de leden in overleg met de instructeurs. Zorgt voor lesmateriaal. Houdt contact met de leden en is verantwoordelijk voor de cursus administratie, waaronder het bijhouden van de presentie lijsten. Hij houdt hiervoor nauw contact met de secretaris. Bij tijdelijke ontstentenis kan het bestuur uit zijn midden zulks nodig oordelend, in overleg met de onderwijs coördinator een plaatsvervanger benoemen. Indien een tweede onderwijs coördinator is benoemd, treedt deze zo nodig als plaatsvervanger op. 

Artikel 21
De penningmeester is belast met het innen en betalen van de gelden. Hij voert het beheer over de geldmiddelen en houdt boek van alle inkomsten en uitgaven. Hij voert tevens de correspondentie, verband houdende met het financieel beheer. Voor het beschikken over de gelden van de vereniging is zijn handtekening voldoende. Hij dient minstens 3 weken voor de jaarvergadering bij het bestuur in: een rekening en verantwoording over het afgelopen jaar. Hij is te allen tijde verantwoording verschuldigd aan het bestuur. Hij is persoonlijk verantwoordelijk voor alle onder zijn beheer zijnde gelden.

Artikel 22
De administrateur. Indien de hoeveelheid en/of de aard van de werkzaamheden dit gewenst maakt, kan het bestuur uit zijn midden in overleg met de secretaris een tweede secretaris benoemen, die een deel van de werkzaamheden van de secretaris kan uitvoeren. De administrateur kan op dezelfde wijze ook de voorzitter, penningmeester en onderwijs coördinator ondersteunen.

Artikel 23
Het bestuur bestaat uit een Algemeen Bestuur (AB) en een dagelijks bestuur (DB. Deze laatste bevat minimaal de voorzitter, penningmeester en secretaris. Het AB is het gehele bestuur samen.

Artikel 24
Het AB vergadert minstens 3 maal per jaar. Het DB vergadert eveneens minimaal 3 maal per jaar. Het bestuur vergadert bovendien, indien de voorzitter dit nodig oordeelt of tenminste twee bestuursleden zulks verlangen. Binnen een week, nadat tenminste twee bestuursleden het verlangen kenbaar hebben gemaakt, moet de vergadering worden aangekondigd; binnen drie weken moet deze worden gehouden. De in een bestuursvergadering genomen besluiten zijn geldig, wanneer er een besluit is genomen met de helft van de stemmen plus 1. Bij afwezigheid in een vergadering kan het afwezige bestuurslid een, wel bij de vergadering aanwezig zijnde, bestuurslid machtigen voor zijn stem in het te nemen besluit.

Artikel 25
Aan de leden van het bestuur en aan leden, die door de algemene vergadering of het bestuur met een bepaalde taak zijn belast, worden de voor de vervulling van hun taak noodzakelijke telefoon-, reis- en verblijfkosten uit de kas van de vereniging vergoed. Algemene vergadering

Artikel 26
De algemene vergadering dient te worden gehouden uiterlijk zes maanden na het einde van het boekjaar. De oproep tot de algemene vergadering dient uiterlijk twee weken voor de datum, waarop de vergadering wordt gehouden, aan de leden te worden toegezonden.

Artikel 27
In de algemene vergadering wordt onder meer: 
a. Door het bestuur verslag uitgebracht over de staat en de werkzaamheden van de vereniging in het afgelopen verenigingsjaar (jaarverslag).
b. Door de penningmeester rekening en verantwoording gedaan van het geldelijk beheer over het afgelopen boekjaar;
c. De begroting van inkomsten en uitgaven voor het volgende (of: voor het lopende) verenigingsjaar vastgesteld;
d. De contributie voor het eerstvolgende (of: voor het lopende) boekjaar vastgesteld
e. Voorzien in de opengevallen plaatsen in het bestuur;
f. Een commissie van twee personen plus één reserve, gewone leden van de vereniging, benoemd, welke in de eerstvolgende algemene vergadering verslag uitbrengt over de als dan aan de orde zijnde rekening en verantwoording;
g. De voorstellen besproken, welke voor deze vergadering zijn ingediend;
h Door het bestuur een beleidsplan gepresenteerd voor het komende verenigingsjaar

Artikel 28
Voorstellen voor de algemene vergadering kunnen behalve door het bestuur ook worden ingediend door de leden. Voorstellen van het bestuur dienen te worden gevoegd bij de oproep voor de algemene leden vergadering. Voorstellen van de leden dienen schriftelijk bij het bestuur te worden ingediend uiterlijk tien dagen voor de datum van de algemene vergadering. De voorstellen worden dan alsnog bij de agenda van de vergadering gevoegd. Te laat ingediende voorstellen kunnen niet in behandeling worden genomen, tenzij de meerderheid van de algemene vergadering zich alsnog voor behandeling uitspreekt.

Artikel 29
De algemene vergadering is toegankelijk voor alle leden van de vereniging. Het stemrecht in de algemene vergadering wordt uitgeoefend door gewone leden.

Artikel 30
Over zaken wordt mondeling, over personen wordt schriftelijk gestemd, behoudens in geval van acclamatie. Onder acclamatie wordt verstaan, dat de vergadering met handgeklap of anderszins, duidelijk te kennen geeft, zulks ter beoordeling van de voorzitter, in te stemmen met het aan de orde zijnde voorstel. Aantekeningen op het stembiljet maken dit ongeldig. Indien echter één of meer leden onmiddellijk na de constatering door de voorzitter, dat een voorstel bij acclamatie is aanvaard de wens te kennen geven alsnog een stemming te doen houden, is het voorstel niet bij acclamatie aanvaard en wordt alsnog tot stemming overgegaan. Indien bij een verkiezing van personen bij de eerste stemming geen volstrekte meerderheid wordt verkregen, wordt tot een tweede vrije stemming overgegaan. Is ook bij deze tweede vrije stemming geen volstrekte meerderheid verkregen, dan wordt de stemming bepaald tot de twee personen, die de tweede stemmen hebben verkregen, of zijn de stemmen tussen meer personen verdeeld, tot allen, die aldus de meeste stemmen hebben verkregen. Ook hierdoor geen volstrekte meerderheid van stemmen verkregen zijnde, wordt, indien nodig na tussenstemming over hen, die een gelijk aantal meeste stemmen op zich verenigd hebben, een vierde stemming gehouden over de twee personen die bij de derde stemming de meeste stemmen verkregen hebben. Indien hetzij bij deze tussenstemming, hetzij bij de derde of de vierde stemming, de stemmen staken, beslist het lot. Er hebben zoveel stemmingen plaats als er personen te kiezen of voor te dragen zijn. Indien voor de vervulling van een vacature in het bestuur slechts één kandidaat is gesteld, wordt deze kandidaat geacht te zijn gekozen en heeft er geen stemming plaats.

Algemene bepalingen

Artikel 31
Het verenigingsjaar loopt evenals het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar van 1 januari t/m 31 december.

Artikel 32
Bij ontbinding van de vereniging wordt de bestemming of de wijze van verdeling van het batig saldo, na aftrek van de kosten, vastgesteld door de algemene ledenvergadering met inachtneming van de wettelijke bepaling en de statuten van EHBO vereniging Groesbeek.

Artikel 33
Wijziging van dit huishoudelijk reglement kan alleen in een algemene vergadering, indien de desbetreffende voorstellen in de oproepingsbrief zijn vermeld. Een zodanige oproepingsbrief moet tenminste één week voor deze vergadering aan de leden worden toegezonden.

Artikel 34
In gevallen van verschil omtrent de uitleg van de bepalingen van dit reglement en in gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur.

Artikel 35
Dit huishoudelijk reglement treedt in werking op 01-05-2023.

Huishoudelijk reglement EHBO vereniging Groesbeek, vastgesteld per 20-04-23

Cookies policy

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.

Cookies policy