Op dit moment zien we verscherpte maatregelen wegens de het toenemen van de corona besmettingen.
De nieuwe richtlijnen zijn nog geen reden voor ons om de herhalingslessen te stoppen. Zodra dit wegens het nog verder aanscherpen van de richtlijnen wel het geval gaat worden dan zullen we iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte brengen via deze website, de facebook pagina en via de mail.

Voor de komende nieuwe herhalingsles cyclus "Bloedingen":

Om de lestijdtijd zo optimaal mogelijk te benutten het verzoek van de docenten om voor de les het volgende huiswerk te doen:
Zoek op internet (Let op geen gedateerde informatie)

  • Wat is een ernstige bloeding?
  • Wat is het gevolg van een actieve ernstige bloeding?
  • Welke materialen kan je hiervoor gebruiken?

Extra informatie over Anafylactische shock / Allergie vindt je hier

Het laatste nieuws over reanimatie richtlijnen (9 oktober 2020):

Er is besloten om weer de aangescherpte corona richtlijnen toe te passen bij reanimaties. Dit houdt in dat er tijdelijk niet meer beademd hoeft te worden.
Lees hier alles over op de pagina van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad)

In september 2020 start weer ons nieuwe seizoen 2020-2021. Hier hoort natuurlijk ook een nieuw informatie boekje bij.

Voorheen werd dit boekje altijd per post verzonden. Gezien de huidige digitale wereld en ook de best wel hoge kosten voor het drukken en versturen van het boekje, hebben we als bestuur besloten het infomatie boekje van de EHBO vereniging Groesbeek nu digitaal beschikbaar te stellen via onze website. Ook krijgt elk lid van onze vereniging één dezer dagen het informatieboekje via de mail toegezonden.
Geen mail ontvangen? Dan hebben we wellicht je email-adres nog niet. Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met je gegevens en het mail-adres waar je onze berichten op wilt ontvangen. Dan sturen we ook zo snel als mogelijk de informatie naar je toe.

Klik hier voor het bekijken en downloaden van het Informatie boekje EHBO Vereniging Groesbeek Seizoen 2020 - 2021

De officiële persconferentie is pas morgen (24-6-2020), maar we gaan er nu al vanuit dat de versoepelingen van het Coronabeleid per 1 juli doorgaan.
De reeds aangekondigde algemene leden vergadering van 8 juli aanstaande bij zaal de Linde, Cranenburgse straat 33 te Groesbeek gaat dus door.
Wij nodigen jullie hiervoor bij deze van harte uit.Gezien de blijvende anderhalve meter regeling, is het verplicht om aan te melden via deze website. Klik hier voor agenda en aanmelden.

Zoals  bekend zijn er momenteel veel veranderingen  gaande. Het zou fijn zijn als jullie in grote getalen aanwezig zijn, zodat wij zoveel mogelijk jullie mening en wensen mee kunnen nemen in ons  nieuw te vormen beleid.

Bestuur EHBO Groesbeek

Ehbo-vereniging Groesbeek herdenkt erelid Herman Nillessen

Herman Nillessen 229x300
Vrijdag 3 april jongstleden bereikte ons het onvoorstelbare nieuws dat een week na het overlijden van zijn echtgenote Leen, ook ons erelid Herman Nillessen na een kort ziekbed is overleden.
Hij was deze maand op de kop af 35 jaar lid van onze vereniging.

Een man waar je van op aan kon, zo zal Herman bij de ehbo-vereniging Groesbeek in herinnering blijven. Je hoefde maar even een seintje te geven en Herman, voor velen in Groesbeek beter bekend als ‘Broer den Boes’, ging er direct mee aan de slag. Op vele fronten is hij onze vereniging van dienst geweest. Van lotusslachtoffer tot het opknappen van het magazijn, hij stond altijd voor de vereniging klaar. Herman zag het belang van ehbo in de gemeenschap en heeft hier ook heel bewust de jeugd bij betrokken. Het lukte hem om met zijn humor en levenswijsheid vele jongeren een stuk bagage mee te geven, die hen later in hun leven nog goed van pas is gekomen en echt niet alleen bij sportongevallen. Herman was een verenigingsmens in hart en nieren. Mede ook om die reden heeft hij vele evenementen met zijn ehbo ervaring ondersteund en is er nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan. Als er even iets spaak dreigde te lopen loste hij het op geheel eigen wijze op. Niet voor niets is hij in 2016 tot erelid benoemd. De laatste jaren volgde hij onze vereniging van de zijlijn, maar voelde zich nog steeds betrokken. Herman de tijden zijn veranderd. Het door jou zo gewaardeerd Groesbeeks dialect maakt langzaam maar zeker toch plaats voor het Nederlands taalgebruik. Dat wil niet zeggen dat alles verandert, want juist in deze tijd is samenhorigheid en de zorg voor het welzijn van de gemeenschap zo belangrijk. In die geest gaan wij zeker door.

Bedankt Herman vör alles, ‘ t gèt oow goed.

Bestuur en leden EHBO Vereniging Groesbeek

corona imageUpdate 15-3-2020:

Namens het bestuur de volgende mededeling:

Gezien het besluit van het kabinet van half zes vanavond zijn alle EHBO activiteiten tot minimaal zes april 2020 stopgezet. Dit geldt dus voor zo wel onze herhalingslessen, als ook voor de Algemene Ledenvergadering. Zo gauw het weer enigszins mogelijk is om nieuwe data voor de in te halen herhalingslessen en de Algemene Ledenvergadering te plannen, stellen wij jullie zo spoedig mogelijk op de hoogte.


Update 12-3-2015:

Gezien de nieuwe richtlijnen die vandaag door het kabinet bekend zijn gemaakt, hebben we voor alle zekerheid besloten om in ieder geval tot 31 maart 2020 alle herhalingslessen te laten vervallen. We houden alle leden op de hoogte via mail, deze website en via facebook.

Voor meer informatie zie ook de websites van de rijksoverheid, het RIVM of van de GGD Gelderland Zuid.

 

hartslagnu logo
Vanaf 31 augustus heeft Nederland één landelijk oproepsysteem voor reanimatie: HartslagNu. Burgerhulpverleners die zijn aangesloten bij het systeem kunnen nu overal in Nederland worden opgeroepen bij een 112-melding van een hartstilstand. Waar ze ook zijn. Nederland is hiermee het eerste land ter wereld dat op deze schaal burgers alarmeert om het slachtoffer van een hartstilstand te hulp te schieten.

Het nieuwe HartslagNu is een samenvoeging van twee oproepsystemen, HartveiligWonen en HartslagNu, die ieder een deel van ons land bedienden. Voorheen was inzet van burgerhulpverleners bij een hartstilstand niet mogelijk als de burgerhulpverlener zich bevond buiten de regio waar hij of zij was aangemeld.

Wijziging in Eerste Hulp-regels bij brandwonden moet leed besparen

‘’We zien in de brandwondencentra te veel kleine kinderen met ernstige brandwonden binnenkomen,  waarbij niet de juiste eerste hulp is toegepast. Hierdoor neemt de ernst van de brandwonden toe. Dit moeten we voorkomen!’’, stelt brandwondenarts dr. Sonja Scholten van het Brandwondencentrum Groningen (Martini Ziekenhuis). ‘’Waar het vaak fout gaat is dat ouders na een brandwondenongeval met bijvoorbeeld hete thee wél direct koelen, maar de kleding en luier niét verwijderen. Doordat de hete vloeistof in contact blijft met de huid zorgt dit voor ernstigere brandwonden. Voor Brandwondenzorg Nederland is dit de reden om de vastgestelde Eerste Hulp-regels aan te passen en te verduidelijken: Doe direct na een brandwondenongeval de kleding uit en doe bij kinderen ook direct de luier uit. Zo haal je de inwerking van hitte die de brandwonden veroorzaakt weg én kan je goed zien waar je moet koelen.’’

De Eerste Hulp-regels bij brandwonden die tot nu toe algemeen gehanteerd werden, zijn in 2003 opgesteld naar aanleiding van de Volendamramp. Deze regels zijn gericht op eerste hulp bij verbranding met vuur. Helaas komen hete vloeistof verbrandingen nu erg vaak voor. Vooral bij kleine kinderen. Dr. Sonja Scholten: “Je kunt het ouders en omstanders niet verwijten als het mis gaat. Ze weten niet precies wat ze moeten doen. En dat pakken we nu aan: Koel een brandwond 10 minuten met lauw zachtstromend leidingwater en doe direct de kleding en bij kinderen ook de luier uit!”

VELDNORM EVENEMENTENZORG AAN MINISTER AANGEBODEN

Nederland is een echt evenementenland. Wekelijks vinden in Nederland honderden evenementen plaats. De afgelopen jaren is het aantal evenementen toegenomen en daarmee de vraag naar zorg op evenementen. Vele eerstehulpverleners en zorgprofessionals zijn als evenementenzorgverlener actief om de veiligheid van bezoekers en deelnemers te garanderen. Als bezoeker of deelnemer op een evenement mag je verwachten dat deze zorg adequaat en veilig is. In de afgelopen jaren hebben echter enkele incidenten het nieuws gehaald, omdat bleek dat de zorg niet goed geregeld was. Door snelle groei van de evenementenzorg en een toenemend aantal organisaties dat deze zorg aanbiedt is er een grote variatie ontstaan in vorm en kwaliteit van de evenementenzorg.

Gebrek aan eenduidige definities in de evenementenzorg en onduidelijkheid over wie de zorg nu precies verleent was aanleiding voor Pim de Ruijter, arts en evenementenzorgverlener, om het initiatief te nemen tot de oprichting van de projectgroep Veldnorm Evenementenzorg.